Žena sipa kafu u šolju za kafu

UMEĆE

Kako probati različite vrste kafe

7 min

PROBANJE KAFE

Postala je prava umetnost usporiti i istinski probati kafu koju pijemo, od arome i kiselosti do teksture i ukusa. U nastavku pročitajte kako ovladati sa njom.

ISTRAŽIVANJE UKUSA Umetnost probanja

Kad ste poslednji put uzeli predah od onog šta ste radili i nekoliko trenutaka uživali u pravom probanju kafe u svojoj šolji?

Kad pažljivo proučite brojne karakteristike svoje kafe, otvara se svet čula.

Mnogo je faktora koji utiču na ukus kafe: gde je ona uzgojena, koje je vrste, način na koji je uzgajana, kako se zrno odvaja od ploda, način mešanja i prženja kafe i način njene pripreme. To su samo neki od faktora.

Želite da saznate kako da probate kafu? Istražimo ukus i njegove brojne dimenzije. Jedno je sigurno – produbljivanje vašeg razumevanja ukusa je putovanje na koje vredi krenuti.

ČETIRI KORAKA

Ako samo želite istražiti kako istinski probati kafu, vredi naučiti ova četiri važna koraka: mirisati, srkati, osetiti i opisati.

Najpre pomirišite. Uvek pomirišite kafu pre nego šta je probate. Duboko udahnite. U ustima možete razlikovati pet ukusa – slatko, slano, gorko, kiselo i umami – ali nos može raspoznati oko trilion različitih aroma.
Sledeće je srkanje. Dobro i glasno srknite gutljaj kafe. Nemojte da se stidite. Tako će kafa poprskati vaš jezik i nepce pa ćete moći osetiti sve finese.

Sada je osetite. Razmislite o osećaju kafe u ustima. Koja je njena težina ili gustoća? Gde na svom jeziku osećate ukuse?

I poslednje, ali ključno: kojim biste rečima opisali svoje iskustvo probanja? Aroma, ukusi, osećaj kafe u ustima. Da li ste jezikom osetili kiselost u kafi? Koje bi druge ukuse mogli da iskoristite za poređenje?

 

PROBATI KAFU

Dakle, na šta je potrebno da obratite pažnju tokom probanja kafe? Fokusirajte se na sledeće četiri karakteristike: aromu, kiselost, teksturu i ukus – jednu po jednu. Otkrićete da te karakteristike čine celokupni profil probanja kafe.

Kako treba izgledati profil ukusa? Pročitajte primer stručnjaka za probanje iz Starbucks®a: Dobro zaokružena sa suptilnim notama kakaoa i orašastih plodova koje uravnotežuju blagi osećaj u ustima. Za svaki slučaj, evo još jednog: Zemljana i slojevita sa notama svežih biljaka i začinjenošću koja ostaje u ustima.

Uz malo vežbe, možete početi promišljati o sopstvenim ukusnim karakteristikama koje se baziraju na vašim ličnim, jedinstvenim doživljajima kafe koju probate. Za početak možete pročitati koje su note ukusa na vrećici kafe Starbucks® i pokušate da ih osetite tokom probanja.

 

AROMA KAFE

 

Aroma je svojstvo mirisa određene stvari. Vaš nos može prepoznati oko trilion različitih aroma. Mirisanje i opisivanje arome kafe je najbolji način da počnete učiti o aromama. Možda ćete uspeti prepoznati miris čokolade, bogatu aromu orašastih plodova ili mirisnu notu začina oštrijeg ukusa.

Kada opisujete miris kafe, ne postoji pogrešan odgovor. Mirisi koje vi raspoznajete se mogu razlikovati od mirisa koji raspoznaje neko drugi.

INTERESANTNA ČINJENICA

Vaš nos može da razazna oko trilion različitih aroma.

KISELKASTOST KAFE

Kiselost je ukus koji osećamo na stranama jezika i na njegovom vrhu. U probanju i opisivanju kafe, kiselost se ne odnosi na pH-vrednost. Odnosi se na kiselkasti ukus koji osećate na jeziku.

Kafopije su ponekad zbunjene kada si pokušavaju objasniti zašto im se dopada kiselost u kafi. Kiselost je ukus koji se sigurno nalazi u nekim od vaših najdražih kafa visokog kvaliteta.

Kada pomislite na kiselost, razmislite o tome kakav ukus kafa ostavlja u vašim ustima kada je popijete. Da biste lakše shvatili pojam kiselosti, razmislite o punom, blagom ukusu koji na vašem jeziku ostavljaju banane i zobena kaša i povežite taj ukus sa ukusom kafe sa niskim udelom kiselosti. A sada, razmislite o tome kako, baš poput pomorandže i limuna, kafe sa visokim udelom kiselosti na jeziku ostavljaju jak, oštar ukus.

 

TEKSTURA KAFE

 

Tekstura kafe je težina ili gustoća kafe koja ostaje na vašem jeziku kada popijete gutljaj kafe. To je karakteristika o kojoj možda nikad pre niste razmišljali.

Možda je ovako najlakše razumeti pojam teksture: poput nemasnog mleka, kafa lagane teksture je retka i nema veliku težinu i značajnu teksturu na jeziku. Za razliku od nje, kafa zaokružene teksture je jaka i punog ukusa, baš poput punomasnog mleka - ona je kremasta, gusta i zadržava se na jeziku.

 

UKUS KAFE

 

Ukus je osećaj koji kafa izaziva u ustima kad se proba, a na početku je to možda malo teže formulisati. Pri opisivanju ukusa kafe najbolje je početi od samih osnova.

Možda kafa ima slatkast ukus, poput čokolade ili karamele. Možda ima jaču, voćniju slatkoću poput trešnje ili maline. Kafa može imati i kiselkasti ukus koji podseća na limun, grejp pa čak i vino. Čak je moguće raspoznati i ukuse koji podsećaju na orašaste plodove ili vanilu.

 

POREĐENJE DVEJU KAFA

 

Probanje kafe se svodi na poređenje i pronalaženje razlika između raznih vrsta kafe. Pokušajte istražiti ove četiri karakteristike kafe i razmislite o tome kako biste opisali kafu koju probate. Ako vam treba nadahnuće, pogledajte note kafe koje se nalaze u sastavu vaših omiljenih kafa Starbucks®.

Još jedan odličan način koji će podići vaše iskustvo u probanju kafe na novi nivo je poređenje dveju kafa. Na primer, probajte kafe koje dolaze iz dva različita područja, a onda pokušajte odrediti koja je gorča, koja ima jaču teksturu i koja je kakve arome.

Takođe možete uporediti i dve iste kafe koje su pripremljene na različite načine. Ubrzo ćete shvatiti da metoda pripreme kafe koju upotrebljavate umnogome utiče na ukus i karakteristike vaše kafe.

Žena uživa u jutarnjoj kafi
TRENUTAK PROBANJA KAFE

Sledeći put kada budete pripremali kafu, stanite na trenutak, popijte gutljaj kafe i pokušajte zaista da razmislite o tome kakav ukus ima i da li ga možete prepoznati.

Sipanje mleka u šoljicu crne kafe
CITRUSNA SVEŽINA I KISELOST

Kafe citrusnog ukusa ostavljaju jači i oštriji ukus na jeziku, baš poput pomorandže i limuna.

Dve šoljice kafe sa kroasanom za dobro jutro
ISPROBAJTE RAZNE VRSTE I NAČINE PRIPREME KAFE

Pripremite istu kafu pomoću dve različite metode i proverite kakvog su ukusa kada ih uporedite.

Dok istražujete i isprobavate različite vrste kafe, obratite pažnju na njihov ukus. Tokom iskustva probanja kafe, otkrićete jedinstvene ukuse koji vam se dopadaju i afinitete u vezi sa kafom i naučiti da diskutujete o tome šta volite kod tih ukusa i zašto.

UMEĆE

Umetnost mešanja i prženja kafe <p>Pre pripremanja i probanja vaše omiljene kafe Starbucks<sup>®</sup> zrna kafe moraju proći kroz veliki broj koraka koji uključuju i mešanje i prženje.</p> 4 min

ODRŽIVOST

Održivost kafe <p>Upoznajte neke od agronoma i uzgajivača kafe koji nam svojim radom pomažu stvoriti održivost kafe da biste u kafi mogli uživati i u budućnosti.</p> 7 min

ODRŽIVOST

Prakse programa C.A.F.E. <p>Osnova pristupa etičke nabavke kafe Starbucks<sup>®</sup> je praksa Coffee and Farmer Equity (C.A.F.E.).</p> 3 min