Starbucks poreklo kafe Latinska Amerika

PUTOVANJE KAFE

Poreklo kafe i odakle dolazi?

3 min

VAŽNOST MESTA

Poreklo kafe – odakle ona dolazi – utiče na njen ukus. Kao što je to slučaj sa vinom i čajem, tlo i klima područja kao i drugi uslovi imaju uticaja na ukus vaše kafe.

PUTOVANJE KAFE Pojas kafe

Pre nego šta se nađe u vašoj šolji, kafa koju pijete mora da prođe putovanje od mnogo koraka. Svi ti koraci imaju uticaj na zrna, uključujući područje i klimu u koju su uzgojena.

Skoro sva kafa na svetu se uzgaja u Pojasu kafe. Pojas kafe okružuje zemlju i nalazi se između severne (Rakove) i južne (Jarčeve) obratnice. Više od 70 zemalja sveta proizvodi kafu, a Starbucks® kupuje kafu u više od njih 30. Kulture, pejzaži i postupci uzgoja se razlikuju od zemlje do zemlje i zajedno doprinose različitim ukusima kafe.

Pojas kafe podeljen je na tri glavna područja uzgoja: Latinsku Ameriku, Afriku i Aziju/Pacifik. Na odgovoran način nabavljamo, pržimo i mešamo kafe iz sva tri regiona da bismo vam ponudili jedinstvene kafe.

Baš poput čaja ili vina, i ukus kafe veoma zavisi o njenom poreklu. Svako od navedenih područja ima različite uslove uzgoja i tradicije koje utiču na celokupan ukus kafe.

 

LATINOAMERIČKE KAFE

Latinoameričke kafe su osnova mnogih najomiljenijih mešavina Starbucks®. Najviše kafe kupujemo upravo iz tog područja zbog doslednosti i kvaliteta njenog ukusa. To područje ima mnogo različitih mikroklima, vrsta tla i tradicija obrade. Na primer, Kostarika je poznata po svojim vulkanima koji mogu da utiču na profil ukusa kafe koja se tamo uzgaja.

Znači, kakve ukuse možete da očekujete u latinoameričkoj kafi? Dok je ispijate, otkrivate slasne note orašastih plodova, kakaoa i blagih začina.

„Kostarika ima puno vulkana. Po mom iskustvu, dugoročni efekat vulkana je izvrsna kafa koju je ojačalo vulkansko tlo.“
Agronom zadužen za kafu u Starbucksu®
AFRIČKE KAFE

Afrika je dom nekih od najposebnijih kafa sveta koje podižu visoko lestvicu standarda kvaliteta. Na tom području rastu neki od najegzotičnijih ukusa sveta. Tačnije, Etiopija je rodno mesto kafe.

Dok pripremate kafu iz Afrike, obratite pažnju na živahne i bujne ukuse u opsegu od citrusa do bobica.
 

INTERESANTNA ČINJENICA

Etiopija je rodno mesto kafe, šta znači da je Afrika dom mnogim najcenjenijim kafama sveta.

AZIJSKE/PACIFIČKE KAFE

Veliko područje Azije/Pacifika je dom kafama jakih i odvažnih ukusa koji ne mogu da se pronađu nigde drugde na svetu. Taj region, uključujući Indoneziju, Kinu, Papuu Novu Gvineju, Vijetnam, Tajland i Indiju, obuhvata širok opseg klima, topografija i upečatljivih kafa.

Pripremate kafu iz Azije/Pacifika? Čeka vas prava poslastica. Vrlo verovatno ćete probati kafu zaokružene teksture i sirupasto nežnu sa biljnim, zemljanim ukusima.

Poreklo kafa i prirodu
ISPROBAJTE LATINSKU AMERIKU

Otkrijte ukusne note orašastih plodova, kakaoa i blagih začina.

Proizvodnja kafe
PROBAJTE UKUS AFRIKE

Uživajte u bujnim ukusima u rasponu od citrusa do bobica.

Uživajte u ukusa kafa iz Azije/Pacifika
UŽIVAJTE U UKUSIMA AZIJE/PACIFIKA

Obratite pažnju na nežnu teksturu u kombinaciji sa biljnim, zemljanim ukusima.

Ukus kafe koju pijete zavisi od njenog porekla. Sledeći put kada uživate u šolji kafe Starbucks® kod kuće, pogledajte gde je uzgajena – u Latinskoj Americi, Africi ili Aziji/Pacifiku.

Obratite pažnju na ukus kafe dok je lagano ispijate i na to da li primećujete uticaj područja u kom je gajena na njen ukus. Izdvojite trenutak u kom ćete uživati u kafi koja će vas svojim čarima provesti na put oko sveta.

PUTOVANJE KAFE

Zašto kafa Arabika? <p>Najvažniji sastojak u šolji vaše kafe? Zrna. Saznajte zašto biramo zrna 100%-tne arabica kafe.</p> 3 min

UMEĆE

Kako probati različite vrste kafe <p>Postala je prava umetnost usporiti i istinski probati kafu koju pijemo, od arome i kiselosti do teksture i ukusa. U nastavku pročitajte kako ovladati sa njom.</p> 7 min

UMEĆE

Umetnost mešanja i prženja kafe <p>Pre pripremanja i probanja vaše omiljene kafe Starbucks<sup>®</sup> zrna kafe moraju proći kroz veliki broj koraka koji uključuju i mešanje i prženje.</p> 4 min