Kafa u zrnu

UMEĆE

Spektar prženja

4 min

PRONAĐITE SVOJU NAJDRAŽU PRŽENU MEŠAVINU

Koji vam je najdraži profil prženja? Starbucks® Blonde Roast, Medium Roast ili Dark Roast? Ta tri profila čine spektar prženja Starbucks®.

PRŽENJE U STARBUCKSU® Sve o prženju

Kafa u Starbucks® stigne kao još uvek zeleno zrno i miriše kao sveže povrće i slatke semenke. Pre pripreme mora se pržiti.

Puno je faktora koji utiču na ukus kafe: gde je ona gajena, koje je vrste, način na koji je uzgajana, kako se zrno odvaja od ploda, način mešanja i prženja kafe kao i način njene pripreme.


Kroz naš proces prženja se dobijaju jedinstvena aroma, kiselost, tekstura – i, razume se, ukus.

 

STRUČNJACI ZA PRŽENJE U STARBUCKSU®

Prženje kafe jednim delom je umetnost, drugim nauka. Umetnost prženja zrna kafe omogućava našim stručnjacima za prženje da stvaraju razne ukuse, a nauka se upotrebljava u tom postupku da bi se obezbedila doslednost u proizvodnji kafe. Stručnjaci za kafu u Starbucksu® zelena zrna kafe pretvaraju u aromatičnu kafu punu ukusa. U Starbucksu® kafa se prži već skoro 50 godina pa konstantno nastojimo učiti i osmišljavati novine.


Godine fokusiranosti i stručnosti su urodile plodom u obliku spektra ukusa iz linije prženja Starbucks®. Svakom zrnu kafe je potrebna jedinstvena ravnoteža temperature i vremena da bi dostiglo svoj sopstveni vrhunac arome, kiselosti, teksture i ukusa. Naše kafe su podeljene u tri profila prženja – Starbucks® Blonde Roast, Medium Roast i Dark Roast – zato jednostavno možete pronaći ukus i jačinu kafe koja vam najbolje odgovara.

 

 

„Prženje je kao učenje jezika – ne možete odjedom naučiti sve. Da biste u njemu postali dobri, potrebno je iskustvo.“
Brad Anderson Stručnjak za prženje kafe Starbucks®
STARBUCKS® BLONDE ROAST

Najpre da se pozabavimo kafama iz spektra Starbucks® Blonde Roast koje su najblaže pržene kafe u spektru Starbucks®. Lagane teksture i blage, te kafe nežno bude čula pristupačnom šoljom kafe bogate ukusom sa blagim naznakama prženja.

Kao primer uzmimo kafu Starbucks® Veranda Blend, prženu mešavinu profila Starbucks® Blonde – najblaže pržene kafe u spektru – čiji je ukus blag i mek i ima note nežnog kakaa i blago prženih orašastih plodova.

 

MEDIUM ROAST

Kako ste verovatno i pretpostavili, pržene mešavine profila Medium Roast se nalaze u sredini našeg spektra prženja Starbucks®. Blage i uravnoteženog ukusa, te kafe se savršeno uklapaju u svaku pauzu za kafu. Ukus im je bogat i pristupačan.

Primer kafe profila prženja Medium Roast? Kafa Starbucks® Pike Place® Roast, sa naznakama kakaa i prženih orašastih plodova.

 

DARK ROAST

Najzad nam preostaje da istražimo drugu stranu spektra prženja Starbucks® – pržene mešavine Dark Roast'a. Jake teksture i odvažne, te kafe odlikuju snažni ukusi i karakterističan miris intenzivnog prženja.

Kafa Starbucks® Italian Roast je pržena mešavina profila Dark Roast, tamnog ukusa i sa notama karamelizovanog šećera.

 

Pronađite svoju prženu mešavinu

 

VAŠ UKUS. VAŠA PRŽENA MEŠAVINA.

Da li znate koja je vaša najdraža pržena mešavina? Ljudi imaju veoma različite ukuse, ali naši stručnjaci za prženje vredno rade kako bi osmislili jedinstvene kafe za svačiji ukus.

Bez obzira na to da li je reč o prženim mešavinama profila Starbucks® Blonde Roast, Medium Roast ili Dark Roast, vredi istražiti spektar prženja Starbucks® da biste otkrili koji vam profil najbolje odgovara i koji će probuditi vaša nepca.

Moguće je da se kafe veoma razlikuju u ukusu čak i u okviru istog profila prženih mešavina: svaka kafa ima svoju posebnu karakteristiku koju je odredilo prženje, poreklo, postupak obrade kafe kao i način pripreme i posluživanja. Zato je najbolje da ih sve probate da biste saznali šta vam se dopada.

PUTOVANJE KAFE

Poreklo kafe i odakle dolazi? <p>Poreklo kafe – odakle ona dolazi – utiče na njen ukus. Kao što je to slučaj sa vinom i čajem, tlo i klima područja kao i drugi uslovi imaju uticaja na ukus vaše kafe.</p> 3 min

PUTOVANJE KAFE

Zašto kafa Arabika? <p>Najvažniji sastojak u šolji vaše kafe? Zrna. Saznajte zašto biramo zrna 100%-tne arabica kafe.</p> 3 min

UMEĆE

Kako probati različite vrste kafe <p>Postala je prava umetnost usporiti i istinski probati kafu koju pijemo, od arome i kiselosti do teksture i ukusa. U nastavku pročitajte kako ovladati sa njom.</p> 7 min