Zrna kafe iz prirode

PUTOVANJE KAFE

Zrna kafe

3 min

POREKLO KAFE

Da li ste se ikada pitali od koje biljke se proizvodi kafa? Zrna kafe u početku su zelene boje – reč je o sirovim semenkama bobica kafe.

KAFA DOSLOVNO RASTE NA DRVEĆU Bobice kafe

Da li znate da je kafa zapravo voće? Zelena zrna kafe zapravo su semenke unutar ploda stabla kafe.

Stabla kafe rađaju plodove u obliku crvenih bobica kafe koje se ručno beru kada plodovi postanu zreli za berbu. Unutar tih bobica se nalaze zelena zrna koja se prže i iz kojih nastaje kafa kakvu poznajemo i obožavamo.

Celokupan potencijal ukusa, arome i nota kafe su sadržani unutar ove zelene semenke. Taj potencijal se oslobađa kroz postupak prženja zelenih zrna kafe. Ali, sva zelena zrna nisu ista. Sva zelena zrna mogu različito izgledati i imati različit ukus, u zavisnosti od toga gde su gajena, o vrsti (varijetetu) stabla kafe iz kojeg potiču i načinu njihove obrade.
 

OD STABLA KAFE DO VAŠE ŠOLJE

Nakon što se bobice kafe uberu sa stabla kafe, one se obrađuju na nekoliko načina, u zavisnosti od porekla kafe. Tri najuobičajenija načina obrade su: pranje bobica, delimično pranje bobica i prirodna obrada.

Kao krajnji rezultat svake obrade, ljuska ploda bobice kafe se odstranjuje pa ostaje samo zeleno zrno kafe. Svaka metoda obrade doprinosi krajnjem ukusu kafe koji ćete osetiti dok je ispijate. Ali, pre uživanja u kafi, njena zrna je potrebno ispržiti.

INTERESANTNA ČINJENICA

Zelena zrna kafe mogu izgledati različito i imati različit ukus, u zavisnosti od njihovog porekla, sorte i načina njihove obrade.

PRŽENJE ZRNA KAFE

Prženje zrna kafe je postupak kojim se dobija istančan ukus kafe koji želimo postići. Tokom postupka prženja u zrnima se stvara hemijska reakcija koja se zove Maillardova reakcija u kojoj šećer postaje smeđ te se dešava karamelizacija, a kafa postaje ukusnija.

Kompanija Starbucks® prži zelena zrna kafe kako bi se još više istakla aroma, kiselost, tekstura i ukus kafe. Zrna svake kafe se prže u skladu sa jedinstvenim profilom njihovog ukusa da bi se istaknule karakteristike svojstvene svakoj vrsti kafe: zato se prženje zrna kafe smatra pravim umećem. Naši stručnjaci za prženje poseduju jedinstvene veštine u prženju zrna kafe i znaju tačno šta treba napraviti da bi dobili puni potencijal prepoznatljivog ukusa zelenog zrna kafe.

Kafa u zrnu

Dobijanje istančanog ukusa kafe

UMEĆE PRŽENJA ZRNA KAFE

Prženjem se još više ističe aroma, kiselost, tekstura i ukusan ukus zrna kafe.

Prženje je jednim delom umetnost, a drugim delom nauka. Umetnost prženja zrna kafe omogućava stručnjacima za prženje u Starbucksu ® da stvaraju razne ukuse, a nauka se upotrebljava u tom postupku da bi se obezbedila doslednost u proizvodnji kafe. Na taj način pretvaramo zelena zrna kafe, koja se dobijaju iz bobica kafe, u aromatičnu kafu punog ukusa koju naši kupci prepoznaju i obožavaju.

Kada sledeći put kod kuće budete pripremali i ispijali kafu Starbucks®, prisetite se odakle dolazi i kako je sve to počelo.

LIFESTYLE

Kako da uživate u kafi <p>Kafa je poseban dnevni ritual koji zahteva pažnju i ljubav. Lagano uživanje u jutarnjoj kafi je recept za dobar početak dana.</p> 4 min

UMEĆE

Spektar prženja <p>Koji vam je najdraži profil prženja? Starbucks<sup>®</sup> Blonde Roast, Medium Roast ili Dark Roast? Ta tri profila čine spektar prženja Starbucks<sup>®</sup>.</p> 4 min

PUTOVANJE KAFE

Poreklo kafe i odakle dolazi? <p>Poreklo kafe – odakle ona dolazi – utiče na njen ukus. Kao što je to slučaj sa vinom i čajem, tlo i klima područja kao i drugi uslovi imaju uticaja na ukus vaše kafe.</p> 3 min